Atașamentul și conectarea la adolescenți


Articol realizat de către Ana-Maria Corliceanu, Psiholog clinician sub supervizare
Bordul științific editorial:
Conf. Univ. dr. Elena Otilia Vladislav, Lector Univ. Asociat Dr.Gabriela Marc  

Imagine preluată de pe pinterest.com

Adolescența este o perioadă de tranziție și maturizare treptată, este un pod de trecere din rolul de copil către rolul de adult. Atât pentru adolescent, cât și pentru părinte este o perioadă plină de provocări, schimbări și transformări fizice, psihice și sociale. În articolele anterioare a fost abordată importanța atașamentului și conectării la copii, această importanță se va ramifica în viața adolescentului, odată cu explorarea unor noi paliere din viața sa: relația romantică și relația cu covârstnicii. Nevoia de conexiune, asemenea unor rădăcini de copac, va căpăta amploare în căutarea unor surse de conectare și atașament. În continuare vom aborda idei practice pentru a veni în ajutorul acestor nevoi în perioada adolescenței.
Conectarea cu propiul corp - În urma transformărilor bio-chimice corpul suferă diverse modificări (pilozitate, îngroșarea vocii la băieți, creșterea în greutate, asimetria corporală), care sunt în centrul atenției. Adesea pe baza unor standarde de frumusețe adolescenții își resping propriul corp, mai jos vom oferi câteva recomandări practice pentru conectarea și acceptarea corpului:
-       Practicarea unui sport sau exercițiilor fizice ajută la dezvoltarea corpului în mod armonios. Majoritatea sporturilor conectează persoana cu propriul corp, în special când atenția este orientată pe cum se simt mișcările făcute în corp în timpul activității.
-       Crearea unui ritual prin care are loc o interacțiune cu corpul: masajul, aplicarea pe corp a unor creme/loțiuni frumos mirositoare, meditații care au ca scop relaxarea corpului, dansul, sculptura, modelare din lut, etc.
-       Descoperirea și conectarea cu propriul corp se poate realiza prin obervarea schimbărilor și transformărilor prin care acesta trece.
-       Introspecția cu privire la propriul corp: În ce poziție stai acum în timp ce citești articolul? Ce senzații simți în acest moment, cum se simt hainele, suprafața pe care stai? Cum se simte corpul tău astazi, este tensionat sau relaxat? Ce ai avea nevoie să faci? Simți nevoia de mișcare/detensionare sau odihnă?
 
Imagine preluată de pe https://www.theguardian.com
Conectarea cu familia - În perioada adolescenței nevoia de autonomie și afirmare este centrală. Dacă în copilărie conectarea se realiza preponderent prin joc și contactul fizic, în această etapă a vieții comunicarea devine principalul mijloc de conectare a adolescentului cu familia. Disponibilitatea adolescentului de a comunica cu familia, de a petrece timp și a de a primi ghidarea de care are nevoie din partea familiei depinde de măsura în care se simte înțeles, ascultat și de sentimentul că este în siguranță să se exprime. O comunicare autentică ce poate facilita conectarea se bazează pe anumite principii:
-       Ascultarea activă presupune o atitudine sinceră și curioasă de a îl înțelege pe cel care îți comunică un mesaj, dincolo de cuvintele pe care le folosește. A păși în lumea interioară a celuilalt cu respect și recunoștință pentru oportunitatea de a fi martor la ceea ce el își dorește să îți dezvăluie despre lumea sa interioară. Astfel, părinții pot să își redescopere copilul cum se dezvoltă, ce crede despre lume, ce valori are, calitățile și dificultățile sale cotidiene, ce planuri de viitor care îi reflectă speranțele, fricile, visele.
-       Capacitatea de acceptare a diferențelor de viziune sau perspectivă  ale interlocutorului, concomitent cu exprimarea propriilor viziuni fără a dori să schimbi viziunea celuilalt, ci mai degrabă să o înțelegi.
-       Sinceritatea și autenticitatea de a spune ceea ce simți și gândești în raport cu anumite frici sau subiecte sensibile pentru tine și interlocutor, fără a propune propriile soluții, mentalități sau judecați.
-       Comunicarea non-verbală are un aport major în privința conectării, respectarea nevoii adolescentului de a nu vorbi despre anumite subiecte și oferirea propriei prezențe printr-o îmbrățișare, dacă este dorită, un gest discret de blândețe, mimica feței care reflectă iubire, compasiune în momente dificile pot avea impact mai profund decât comunicarea verbală. Cu toate acestea, limbajul non-verbal este în mare parte inconștient și reflectă ceea ce simțim și gândim. Însă în momentele în care simțim afecțiune și considerație putem lasa liber corpul să se exprime printr-un zâmbet, privire, mimică sau gest adresat persoanei vizate.
-       Crearea unor momente și contexte de familie de relaxare și bucurie, precum vizionarea unor filme împreună, ieșirea în oraș, călătoriile, jocurile interactive etc.

Relațiile romantice și conectarea cu propria sexualitate – Pentru adolescenți relația romantică și sexualitatea reprezintă un tărâm nou, cu care se întâlnesc pentru prima dată. Nu este neobișnuit ca în jurul acestor subiecte adolescenții să simtă confuzie, teamă, nelămuriri, curiozitate și conflicte intense.
-       O bună conectare cu propriul corp facilitează înțelegerea și conectarea cu propria sexualitate
-       Suportul pe care îl pot accesa adolescenții joacă un rol important în depășirea unor neliniști sau tensiuni pe aceste teme. Posibilitatea de a discuta cu un adult apropiat anumite nelămuriri, fără a resimți rușine sau judecată, prin facilitarea unui dialog care implică empatie și naturalețe, favorizează maturizarea treptată a adolescentului
-       Ghidarea adolescentului către surse adecvate de informare privind viața intimă în contrast cu accesarea informațiilor din surse media care pot fi distorsionate sau prost înțelese
-       Relațiile romantice sunt trăite itens, iar nevoia de a fi ascultat, înțeles și sprijinit în contextul acesta este accentuată și oferă un prilej concret familiei de a se conecta cu adolescentul, pentru a traversa lin această perioadă furtunoasă
-       Oferirea unei libertăți necesare de a explora aceste aspecte, concomitent cu oferirea ghidajului, atunci când este în acord cu nevoia adolescentului
-       Stabilirea anumitor limite sau a unor reguli pote fi o sursă de conflict, însă limitele clare, concise, care sunt stabilite de comun acord și a căror bază este explicată poate oferi un prilej de ghidare; limitele asigură descoperirea și conectarea cu aceste arii ale vieții fără a prejudicia integritatea sau siguranța adolescentului și fără a bloca conectarea cu acestea.
Imagine preluată de pe https://www.parents.com
Conectarea cu prietenii/covârstnicii – Comunitatea din afara familiei devine pentru adolescent o preocupare centrală, în acord cu nevoia sa de autonomie și explorare. Suportul social perceput din partea anturajului și capacitatea de a se integra în grupul covârstnicilor sunt factori importanți pentru starea de bine psihică a adolescentului. Aspecte practice care contribuie la conectarea cu covârstnicii sunt:
-       Dedicarea timpului socializării, ceea ce facilitează procesul dezvoltării abilităților sociale și de comunicare
-       Implicarea în contexte care oferă oportunități de a forma relații
-       Împărtășirea unor pasiuni și interese comune cu cineva de aceeași vârstă
-       Simțul umorului este o calitate care poate fi folosită în contexte noi, care presupun socializare
-       Capacitatea de a fi apropiat emoțional și deschis pentru a facilita conectarea

      Bibiografie selectivă: 

Mitrofan., I (2008). Psihoterapie. Repere metodologice și aplicative. SPER, București
Golu, F. (2015). Manual de psihologia dezvoltării. O abordare psihanalitică. București. Polirom

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Laboratorul de cercetare

Idei de jocuri și activități pentru copii

Tema” Atașament și roluri relaționale”