Idei de jocuri și activități pentru copii


Articol realizat de către: Drd. Diana Iordăchescu, Psiholog Clinician și Consilier autonom
Bordul științific editorial:
Conf. Univ. dr. Elena Otilia Vladislav
Lector Univ. Asoiat Dr.Gabriela Marc 






Copiii mici adoră să se joace împreună, dar odată cu izbucnirea pandemiei coronavirusului (COVID-19), jocurile cu prietenii și jocurile în grupuri mari, din păcate, nu mai sunt idei sigure. Distanțarea fizică este o modalitate responsabilă de a ne proteja pe noi înșine și pe ceilalți, dar pentru cei mici care învață despre lumea din jurul lor și se conectează cu semenii lor prin joc, poate fi deosebit de provocator. Însă acest lucru nu înseamnă că nu se pot distra și învața în același timp.

Astfel, dorim să venim în întâmpinarea nevoilor dvs. cu câteva modalități creative prin care vă puteți bucura de momentele ludice cu copilul dvs.


BEBELUȘI (0-12 LUNI)

Cucu bau!
Tot ce aveți nevoie pentru acest joc sunt mâinile dvs. și o voce caldă. În timp ce stați cu copilul, puneți mâinile (sau o bucată de pânză) pentru a vă acoperi fața, apoi depărtați-le și spuneți „cucu bau!” Micuțul va fi încântat să vă privească, iar pe măsură ce acesta va crește va începe să vă imite și să se joace cu dvs.

Observă și spune
Arătați-i bebelușului diferite lucruri din casă în timp ce le numiți și le descrieți.
Exemplu: „Vezi ursulețul? Aceasta este un ursuleț alb”. Acest lucru va ajuta la dezvoltarea limbajului copilului, dar în același timp, consolidează relația părinte-copil.

Trupa
Cântați împreună cu copilul și utilizați sau creați instrumente muzicale din obiecte sigure pe care le găsiți în casă. De exemplu, puteți pune nasturi sau mărgele în interiorul unei sticle goale pentru a emite sunete. Muzica ajută la dezvoltarea senzorială, iar scuturarea sticlei de către copil este excelentă pentru abilitățile motorii. Partea cea mai importantă este să fiți creativ și, desigur, să vă distrați!

Jocul corpului
Indicați și numiți părțile corpului la bebeluș, pentru a-l ajuta să învețe numele acestora. „Unde e nasul tău? Uite! / Ce ai aici? Nas!” Puteți, de asemenea, să vă orientați asupra voastră și să îl ajutați pe copil să facă legătura cu părintele: „Unde este nasul mamei? Aici este!"

 Preluat de pe https://youtu.be/u9f9B0nz6r4
COPII DE 1-2 ANI

Cutia-mașină
Găsiți o cutie goală și așezați copilul în ea în siguranță, cu câteva pături moi, pentru a se simți confortabil. Apoi, trageți cutia în timp ce faceți zgomote de mașină: „vroom-vroom!” Se va distra (iar dvs. veți face și exerciții fizice). Dacă spațiul este limitat, puteți avea totuși același efect mișcând cutia dintr-o parte în alta și facând zgomote împreună.

Tobe în bucătărie
Întoarceți vasele și cratițele sigure, rezistente la spargere, pentru a face un set de tobe direct din bucătărie. Puteți utiliza și câteva linguri de lemn. Micuța vedetă rock se va distra explorând toate sunetele pe care le poate scoate. Acest joc este, de asemenea, excelent pentru a-l ajuta să-și dezvolte abilitățile motrice fine.

Desenul liber
Oferiți-i copilului câteva creioane și hârtie și lăsați-l să mâzgălească! Acest lucru va permite copilului dvs. să își dezvolte creativitatea și să se bucure de joc independent. Când a terminat, vorbiți-i despre diferitele culori pe care le-a folosit.

Pasă cu mingea
Folosiți o bilă moale și rostogoliți-o spre copilul dvs. Aceast joc ajută la creșterea încrederii în sine a copilului, iar acesta învață că răspundeți la acțiunile lui. Pentru a face jocul și mai distractiv, încercați să adăugați încă o minge și vorbiți despre cea pe care o alege. 

                                        
 Preluat de pe https://youtu.be/u9f9B0nz6r4

COPII PREȘCOLARI DE 3-4 ANI

Costumați-vă
Puteți folosi câteva tricouri sau materiale diferite, încurajându-l pe copil să realizeze un costum din ceea ce aveți. Apoi, jucați-vă împreună pe baza a ceea ce alege. Cine știe ce aventuri veți avea!

„O să te prind!”
Joacă „Te prind!” alergând în spațiul stabilit. Dacă are multă energie, acest lucru îl va ajuta să o gestioneze mai bine.

Numește sunetul
Imitați diverse animale și lăsați-l să ghicească. Îi puteți, de asemenea, oferi câteva detalii despre animal sau puteți face diferite mișcări precum animalul. Aceasta este o oportunitate excelentă de a-l învăța mai multe despre animalele pe care le alegeți fiecare.

Provocarea
Copiilor le place să li se ofere provocări, mai ales pe măsură ce încep să se coordoneze fizic din ce în ce mai bine. Întrebați-vă copilul „Îți poți ridica brațul? Poți să-ți atingi mâinile până degetele de la picioare? ” Folosind contextul părților corpului îi ajutați să învețe și să vă arate ce poate face!

Nisipul kinetic
Oferă o experiență relaxantă și dezvoltă imaginația copiilor. Folosiți forme pentru a crea diferite modele.

Vânătoarea de comori
Ascundeți prin casă diferite obiecte și oferiți-i indicii pentru a le găsi (exemplu: „Am ascuns păpușa lângă pat și sub cutie”).

Desenați pe oglindă
Cu un marker/cariocă ce se șterge rapid, puneți oglinda în fața copilului, iar acesta va fi direcționat să își deseneze o mustață sau chiar autoportretul. Faceți și poze la final, pentru a păstra amintirile.

COPII DE 5-8 ANI

Cursa cu obstacole
Creați o cursă cu obstacole folosind perne și jucării - orice este sigur și moale. Aratați-i cum să le depășească și încurajați-l să încerce să treacă cât mai repede. Cronometrați-l și oferiți-i susținere pentru a depăși recordul de fiecare dată când trece!

Să facem baie jucăriilor!
Utilizați câteva jucării care pot fi spălate, umpleți un vas cu apă și lăsați distracția să înceapă. Încurajați copilul să-și spele jucăriile, scufundându-le și jucându-se cu ele în apă și apoi le poate șterge cu o cârpă moale.

Jocul de rol
Încurajați-l și ajutați-l să creeze o poveste și un scenariu. Urmați împreună instrucțiunile și bucurați-vă de lumea pe care a creat-o.

Pregătiți o gustare
Cereți-i copilului să vă ajute să pregătiți o gustare pentru familie și provocați-l să folosească cât mai multe culori. Îi puteți oferi câteva opțiuni de hrană sănătoasă și lăsați-l pe copil să aranjeze farfuria. Fiți încântați de gustarea delicioasă.

Oferiți-i cutii goale și lasați-i imaginația să zburde. Dacă, recent, ați facut o achiziție nouă prin casă și aveți cutia ori cutiile de la pantofi lasați-l să se joace cu ele. Poate face turnuri, poate să-și construiasca o rachetă, poate să exerseze lovituri de karate. Sau își va organiza singur jucăriile în aceste cutii. Și, le puteți personaliza ușor, cu puțină hârtie colorată și lipici.


Spor la jucat și multă distracție!


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Laboratorul de cercetare

Implicațiile psihologice ale folosirii tehnologiei în timpul pandemiei COVID-19