Cum experimentăm dificultățile și cum le facem față. Exercițiu experiențial

Articol realizat de către Dr.Gabriela Marc, psihoterapeut și psiholog clinician principal

Imagine preluată de pe http://illustrationbookclub.com

Dragă cititorule, postarea de astazi este despre reziliență, despre cum putem activa modalități sănătoase de a face față și de a depăși sentimentele de teamă, neputință, supraîncărcarea mentală, nesiguranță și burn-out cauzate de niveluri ridicate de stres atunci cănd ne confruntăm cu o criză de tipul pandemiei cu Covid-19.
Reziliența este capacitatea unei persoane de a face față dificultăților și distresului cauzat de anumite evenimente neplăcute din viață și de a ieși din ele mai puternic decât înainte, învățând ceva din experiență. Termenul se referă, de asemenea, la capacitatea unei persoane de a reveni la fosta sa situație după ce a suferit o lungă perioadă stresantă și în ciuda faptului că trăiesc emoţii negative, oamenii rezilienţi nu se lasă copleşiţi de acestea ci îşi revin mai repede şi cu mai puţine daune emoţionale în urma unui stres major. Acest lucru nu înseamnă că persoanele reziliente îşi resping emoţiile, ci doar că nu le lasă să preia controlul şi să le influenţeze deciziile. 

         Când ne confruntăm cu o criză, primul lucru care este afectat negativ este bunăstarea noastră mentală. Acest lucru, în mod ironic, este și primul lucru care ne va ajuta în timpul perioadelor extinse de stres și tensiune să îndurăm și să supraviețuim aceleiași crize fără a trăi în trecut și a schimba prezentul și indirect viitorul din prisma evenimentelor anterioare.
În situații de criză, procesul de gândire ca răspuns primordial, imediat, la amenințări se schimbă iar dacă aceste simptome reapar și persistă, capacitatea creierului de a se auto-calma se diminuează. În mijlocul crizei noastre actuale COVID19, activarea resurselor interioare este singurul lucru de care avem nevoie mai mult decât oricând. Calmul, abilitatea de a conta pe sine, de a-ți şti punctele forte dar şi limitele, optimismul, speranța sunt doar căteva din componentele rezilienței.

Dacă și pentru tine perioada de izolare socială a fost una de stres major, exercițiul următor poate fi un bun prilej pentru a  crește reziliența. Poate că vei avea nevoie  de timp să restabilești conexiunea cu tot ceea ce ești…… Poate nu a fost ușor în această perioadă, poate ai trecut prin multe încercări și a trebuit să înveți să te adaptezi într-un context nou, însă am convingerea că există speranță.
 Ce-ar fi să te trezești? ….Cum ar fi să te oprești să te mai judeci pentru ce nu ai făcut ? Sau să practici exercițiul următoar ca pe o adevărată încercare de a te descoperi și mai mult și de a intra în contact cu tot ceea ce sălășluiește înăuntrul tău, cu inocența și optmismul copilului interior? Vrei să afli care sunt de fapt resursele tale?
Ești pregătit să-ți regăsești metafora interioară?

Imagine preluată de pe http://www.bakjacconsulting.com

Dacă da, te invit să îți imaginezi că ai primit o cheie magică care deschide doar o singură cameră într-un castel foarte mare și cu multe camere. În aceea cameră se gasește un lucru pe care banii nu îl pot cumpara dar care ți-a lipsit în perioada izolării și te poate face fericit.''
Pretinde că te uiți în cameră. Ce vezi? Care este acel lucru care ți-a lipsit în izolare și care crezi că te-ar fi făcut fericit? Este oare o persoană, un obiect, o emoție?
A fost greu să te hotărăști? Te mulțumește sau nu ce ai găsit?
Când ai o imagine clară, te rog să o desenezi cât de bine poți.

Acum te invit să te gîndești la ce te-a ajutat în absența acestui lucru să faci față situației....A fost cineva drag, a fost un hobby, o activitate sau un animal de companie?  A  fost oare calculatorul ori poate pensula de pictat? Indiferent ce a fost cu siguranță a avut un sens pentru tine.....poate te-ai relaxat, ai comunicat cu prietenii, te-ai lupta cu singurătatea sau dimpotrivă te-ai apropiat de oameni...te-ai reinventat?

Ce a reprezentat pentru tine acel lucru? Te-ai simți în siguranță sau poate mai optimist? Ți-ai dat sema că l-ai folosit și în alte situații sau a fost ceva nou?

Cum este să descoperi asta despre tine? Ce nevoi îți satisface? Te simți mai încrezător sau mai puternic?
 Cum te-ai simțit? Ce sentimente a generat în lumea ta interioară? Ai experimentat oare bucurie, tristețe, furie.... 
Cum ai putea folosi pe viitor asta și ce ai mai aflat despre tine?

În final, te poți întreba cu ce ai rămas în urma explorării în manieră experiențială a regatului tău interior. Fii atent la senzațiile pe care le ai în corp acum pe măsură ce te apropii tot mai mult de… tine… de vocea ta interioară. Ce gânduri îți trec prin minte și cum îți vine să răspunzi cu sufletul?
Acum dacă tot ai aflat care sunt resursele lumii tale interioare într-o situație de criză și dacă muzica are un sens pentru tine te provoc acum să te gândești la un CD al vieții tale în perioada de izolare. Aș vrea să te gândești la un titlu al CD-ului,  un design de copertă și o listă de redare. Pot fi titluri de melodii reale care au sens pentru tine sau pot fi titluri inventate de tine.

Ce a trezit în tine titlul CD-ului? Te-a făcut să devii conștient de tine, de nevoile tale, de fricile și rănile tale?  Dar fiecare melodie? Te-a emoționat sau te-a întristat?  Ți-a amintit de o situație sau de o persoană? Tot ce te rog este să nu lași emoțiile să te domine… Nu te opune ci împrietenește cu ele….
Ce ai conștientizat în timp ce te gîndești la mesajul fiecărei melodii?  Ce sentimente a trezit în lumea ta interioară? Ce ai mai aflat despre tine?

Ajunși în acest moment al experienței, te invit să te gândești la ce ai făcut sau ce vei face în următoarea perioadă de timp pentru a integra această experiență și de a resemnifica această perioadă.
În final, vă puteți întreba cum vă simțiți, cu ce ați rămas sau ce ați putea face în urma explorării resurselor voastre interioare.

Sper că acest ,,joc al comorilor” a facilitat nu doar cunoașterea de sine ci și conectarea cu ceea ce este cu adevărat important în viața ta, iar dacă încă nu ai dat bir cu fugiți, te invit, dragă cititorule, să ne împărtășești care a fost  povestea ta!

Exercițiu inspirat din cartea: Favorite Therapeutic Activities for Children, Adolescents, and Families: Practitioners Share Their Most Effective Interventions, de către Liana Lowenstein (2011), Champion Press.

Comentarii

  1. Intr-o lume e emotiilor, exacerbata de pandemia cu Covid-19, regasesc foarte util acest articol... exercitiile experientiale descrise de catre specialist, sunt foarte relevante in contextul actual de viata, avand in vedere distresul resimtit de catre cei mai multi dintre noi. Va multumesc pentru informatiile furnizate!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc ptr toate aceste informatii sunt ff utile

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Laboratorul de cercetare

Idei de jocuri și activități pentru copii

Atașamentul și conectarea la adolescenți