Conectarea emoțională în cuplu

Articol realizat de către Dr.Gabriela Marc, psihoterapeut și psiholog clinician principal


Imagine preluată de pe https://blog.astrologylover.com

Dragă cititorule, dacă ți-aș spune că există o rețetă magică pentru crearea unei relații de cuplu? Sunt sigură că nu m-ai crede și asta din motive întemeiate! Dar cu siguranță m-ai crede dacă ți-aș spune că toți oameni au aceeași nevoie fundamentală de legătură emoțională, de conexiune profundă. Este ușor să vezi cât de dificile pot fi relațiile iar dacă ar exista o metodă total eficientă pentru relații fericite și sănătoase, cu siguranță cineva ar fi ambalat-o și ar fi vândut-o până acum, nu?
Dar până să descoperim rețeta de succes pentru a avea o relație perfectă, va trebui să ne centrăm pe dezvoltarea abilităților relaționale, pe comunicarea eficientă și implicarea în activități care să îmbunătățescă conectarea emoțională în cuplu. Nu este niciodată prea târziu (sau prea devreme) să începeți să depuneți puțin mai mult efort în relația voastră. Dacă doriți să vă îmbunătățiți conectarea emoțională, alegeți una sau două dintre activitățile și exercițiile descrise mai jos pentru a exersa cu partenerul.
Dacă ești psiholog sau psihoterapeut ai putea să aplici unele dintre aceste activități și exerciții cu clienții tăi. Dar reține.... nu există „cea mai bună” activitate în care cuplurile să se poată implica pentru a construi o relație sănătoasă și pentru a preveni divorțul sau separarea, deoarece unele cupluri se pot angaja într-un hobby comun, iar alții în discuțiile lungi pe care le au adesea când privesc stelele, la cafeaua de dimineață sau noaptea la culcare.
Indiferent care este această activitate, singurul lucru care contează este dacă este ceva ce puteți face împreună; este ceva ce puteți face regulat, este ceva plăcut (sau cel puțin nu este neplăcut) pentru ambii parteneri , este ceva care vă permite să comunicați într-un mod sănătos și productiv.  Aceste patru criterii nu restrâng prea mult lumea activităților și așa trebuie să fie. Rețeta pentru o relație bună pentru un cuplu poate să nu funcționeze pentru un alt cuplu și invers. Fiecare relație este unică și ar trebui să fie apreciată ca fiind o conexiunea unică.
Dacă te-ai gândit la ce activitate ar putea fi cea mai bună pentru tine și partenerul tău pentru a vă cunoaște mai bine, exercițiile următoare pot fi un loc bun pentru a începe.
1.      Privirea fixă
Acesta este un exercițiu intens care vă va ajuta să vă conectați la un nivel mai profund cu partenerul. Pentru a încerca acest exercițiu, așezați-vă în fața partenerului într-o poziție așezată. Deplasați-vă atât de aproape unul de altul, încât genunchii sunt aproape atinși și priviți-vă unul pe celălalt. Țineți contactul vizual timp de trei-cinci minute. Nu vă faceți griji, nu este o competiție - puteți clipi! Totuși, abțineți-vă de a vorbi. Pur și simplu priviți-vă în ochii, chiar dacă la început este penibil. Dacă tăcerea este incomodă, alegeți o melodie care să fie plăcută pentru amândoi în ceea ce privește relația dvs. și mențineți contactul vizual până când piesa se termină.
Preluat de pe https://www.youtube.com/watch?v=ONYlKmdylXg

2.      Timp prelungit pentru îmbrățișări
Acest exercițiu este la fel de simplu - și distractiv - așa cum sună! Instrucțiunile sunt pur și simplu să te ghemuiești la pieptul partenerului cât mai des. Este ușor să te distragi cu un telefon mobil, o tabletă sau o carte la culcare, dar îmbrățișarea este de fapt un mod mult mai bun de a-ți încheia ziua, care ne îmbunătățește starea de spirit și ne adâncește conexiunea. Acest exercițiu este conceput pentru a fi practicat chiar înainte de culcare, dar puteți descoperi orice moment al zilei pentru a vă îmbrățișa și să vă sporiți intimitatea cu partenerul.
Imagine preluată de pe https://www.theguardian.com

3.      Exercițiul foii de hârtie (adaptat din cartea lui Susan Campbell, The Couples Journey)
Veți avea nevoie de o bucată de hârtie albă. Pe rând fiecare va spune: „Această bucată de hârtie reprezintă ceva important pentru tine. Aș dori să te gândești la ce reprezintă această bucată de hârtie pentru tine. Vă puteți gândi la orice este important pentru voi. Apoi stabiliți cine primește această hârtie fără să o rupă. Puteți face asta verbal sau non-verbal.” Este un exercițiu care ajută la stabilirea unor obiective comune în cuplu și gestionarea limitelor, la auto-diferențiere, la gestionarea conflictelor, la a stabili dacă fiecare partener este capabil să dea și / sau să primească? 
4.      Întrebarea-minune
Această activitate oferă un mod reflectant de a ajuta cuplurile să se cufunde în profunzime într-o explorare a ce fel de viitor ar dori să creeze împreună. Mulți oameni se confruntă cu lupte, pur și simplu pentru că nu sunt siguri de propriile obiective și parteneriate. O „întrebare miraculoasă” poate ghida și ajuta partenerii să își clarifice obiectivele și să obțină claritate asupra a ceea ce urmăresc să obțină ca parteneri și persoane în mod individual. Să presupunem că în această seară, în timp ce dormeai, a avut loc o minune. Când te trezești mâine, care ar fi unele dintre lucrurile pe care le-ai observa care îți vor spune că viața s-a îmbunătățit brusc? ”Această întrebare vă permite să mergeți dincolo de spectrul realității, folosind imaginația pentru a săpa pentru lucrurile pe care doriți cu adevărat să se întâmple. Nefiind legat de constrângerile de zi cu zi, îți vei ridica dorințele pe care le împiedici să verbalizezi.
5.       Interacțiuni pozitive
Comunicarea este o stradă bidirecțională foarte importantă iar două părți importante ale interacțiunii zilnice de cuplu sunt ascultarea și jocul. Ascultarea este un cadou pe care îl oferi partenerului dvs. atunci când sunteți pe deplin disponibil pentru a îi auzi cuvintele și emoția din spatele ei. Jocul este o alegere pe care o faci pentru a te distra alături de partenerul tău. Atât ascultarea, cât și joaca contribuie la o relație de cuplu profund conectată. În loc să-i oferi partenerului tău jumătate din atenția ta prin înfruntare mai bine ascultă cu atenție ce spun el și tratează-l cu compasiunea pe care o meriți și tu.

Imagine preluată de pe https://newenglandholdmetight.com

Sperăm că ați găsit câteva idei noi despre modul în care vă puteți conecta cu partenerul și nu în ultimul rând că ați primit mesajul de bază că nicio relație nu este perfectă, dar există modalități de a vă conecta/reconecta în cuplu.
Bibliografie selectivă:
Sue Johnson (2017), Ține-mă strâns în brațe, editura Act și Politon.
https://www.couplesinstitute.com/couples-therapy-tools-the-paper-exercise/
https://positivepsychology.com/couples-therapy-worksheets-activities/

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Laboratorul de cercetare

Idei de jocuri și activități pentru copii

Implicațiile psihologice ale folosirii tehnologiei în timpul pandemiei COVID-19