Sentimentul de siguranță în relația părinte-copil

 

Articol realizat de către Cristina Florentina Tatomir, Psiholog clinician și Consilier psihologic sub supervizare

 


 

Dragi urmăritori, în această săptămână dorim să vă oferim 5 idei practice care facilitează conexiunea și  dezvoltă sentimentul de siguranță interioară în relația părinte-copil

 ,,Definesc conectarea astfel: energia care există între oameni atunci când aceştia doresc să fie văzuţi, auziţi şi preţuiţi; atunci când dăruiesc şi primesc fără judecăţi critice; şi atunci când obţin susţinere şi tărie dintr-o relaţie” – Brene Brown

 

1. Stabilește împreună cu copilul tău un timp magic care să fie despre voi doi. Crează un moment cu copilul tău în care să îi dedici tot timpul, fără distrageri. Fii receptiv propunerilor! Ascultă cu atenție ce îți transmite și fii parte din lumea lui. Imaginează-ți că devii și tu copil și permite-ți să fii parte din lumea interioară a acestuia.  Va invit să desenați împreună o lume a viselor și a dorințelor. Puteți discuta despre cum va simțiți petrecând timp unul cu celălalt. Este esențială consecvența și crearea anumitor ritualuri care să permită dezvoltarea sentimentului de siguranță al copilului astfel încât acesta să învețe să își interiorizeze acest sentiment și să îl acceseze și în absența dvs. Cu cât păstrăm mai mult timp în conștiința noastră un moment pozitiv, cu atât mai mulți neuroni se vor activa și se vor interconecta, creând premisele formării unor structuri neuronale pozitive.

 

2. Virginia Satir, specialist în terapia de familie, susţine că omul are nevoie de 4 îmbrăţişări pe zi pentru a supravieţui, de 8 pentru a fi sănătos şi de 12 pentru a evolua permanent şi a rămâne conectat în prezent. Rămâi conectat cu copilul și răspunde-i cu blândețe nevoii sale de conectare. Contactul fizic cu o persoană care exprimă iubire le reglează copiilor sistemul nervos aflat încă în curs de dezvoltare, care adesea este instabil, liniștindu-i. Fundamental este mesajul pe care copilul îl recepționează : faptul că este observat de către persoana de atașament, prețuit și iubit. Cu siguranță că și tu, ca părinte, te vei simți bucuros.

 

3. Exprimă-ți aprecierea față de copilul tău verbal sau prin intermediul unei scrisori de mulțumire în care să menționezi toate lucrurile minunate pe care reușește să le facă. Poți să faci referire la calitățile care îi pun în valoare personalitatea și îl ajută să facă față momentelor mai puțin plăcute. Asigură-te că îi vei înmâna personal scrisoarea. O altă idee este ca fiecare membru al familiei să transmită persoanelor prezente în încăpere un anumit lucru pentru care o apreciază, în funcție de evenimentele din ziua curentă sau din ultima săptămână. Multe familii decid să practice acest exercițiu în mod regulat pentru că atunci când ne exprimăm aprecierea, starea de spirit se modifică și ea și devenim conștienți chiar și de lucrurile mărunte care ne pot aduce mulțumire de sine.

 

4. Exprimați-vă recunoștința printr-un exerciuțiu simplu. Tăiați 15-20 de fâșii de hârtie, iar pe fiecare scrieți ceva pentru care sunteți recunoscător. Faceți din ele un lanț de zale de hârtie, pe care îl puteți pune undeva la vedere, pentru a vă reaminti aspectele pentru care sunteți recunoscător. De asemenea, un alt exercițiu presupune ca seara, înainte de a adormi, să notați două-trei lucruri pentru care sunteți recunoscători zilei respective. Rezultatele pozitive asupra stării de bine se vor observa cu timpul, dacă practicați aceste exerciții în mod constant.

 

 

5. Dezvoltă un contact autentic cu propria persoană. Încearcă să dedici timp de calitate pentru propria persoană. Reamintește-ți că pentru a putea fi în contact cu copilul tău este necesar mai întâi să-ți dai voie să fii în contact cu tine. Dacă dorești ai putea practica exerciții de relaxare împreună cu copilul tău. O sugestie pe care Susan Stiffelman, în calitate de psihoterapeut, a transmis-o cititorilor săi este să organizați un concurs al zonelor corpului. Sarcina este ca fiecare să încerce să identifice zonele relaxate ale corpului în detrimentul celor tensionate. Ideea de bază este să transmiteți corpului că este un concurs și va câștiga cea mai relaxată zonă. Pentru a crea cel mai bun scenariu posibil în scopul dobândirii unei stări de sănătate adecvată și o stare optimă de bine este util să îi acordăm corpului îngrijire, atenție, iubire și să ne dăm voie să ne împrietenim cu sentimentele noastre.

            Închei cu ideea conform căreia copiii voștri nu au nevoie de părinți perfecți. Ei au nevoie să fiți suficient de buni pentru ei, receptivi la nevoile specifice vârstei și să le fiți călăuză în călătoria lor către cunoașterea de sine. Acceptați schimbarea ca parte integrantă a vieții și încercați să o folosiți în mod creativ pentru ca familia voastră să reprezinte baza siguranței de sine. Răspundeți cu sensibilitate nevoilor pe care copilul pe are.

 


 Bibliografie :

1.      Brené Brown (2013). Darurile imperfecțiunii. Renunță la cel care crezi că trebuie să fii și acceptă-te așa cum ești. Editura Adevăr Divin, Brașov.

2.     Susan Stiffelman (2015). Parenting conștient: Cum să creștem copii responsabili, înrezători și afectuoși, editura Curtea Veche.

3.     Timothy Sharp (2017). 100 de căi pentru a crește copii fericiți. Ghidul părinților ocupați, editura Trei.

4.     Virginia Satir (2010). Arta de a făuri oameni. Editura Trei.

 

Imagine preluată de la https://www.irishtimes.com

 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Laboratorul de cercetare

Idei de jocuri și activități pentru copii

Atașamentul și conectarea la adolescenți