Jocuri pentru dezvoltarea socio-emoțională a copilului preșcolar

 Articol realizat de către Oana Bunescu, Psiholog clinician și Consilier psihologic sub supervizare


 

 Studiile arată că experiențele de zi cu zi cu părinții sunt fundamentale pentru dezvoltarea socio-emoțioală a  copilului. Părinții oferă copilului primele ocazii de a dezvolta o relație, de a comunica și de a interacționa.

 

1.     Pictura sentimentelor

Pictura sentimentelor este un joc care le permite celor mici să se relaxeze, prin angajarea tactil-kinestezică , facilitând exprimarea emoțională. Avei nevoie de coli, acuarele, pensule, panou. Îl puteți ruga pe copil să realizeze un desen, prin care să transmită felul în care se simt în acest moment. Îi puteți încuraja și susține să numească emoția simțită. Dați-le libertatea de a folosi culorile așa cum doresc, privindu-i cu încredere.

2.     Joc hai să mimăm ce putem face în timpul zilei și în timpul nopții

Jocul acesta face apel la creativitatea celor mici. Încurajați copilul să spună mai întâi ce poate să facă el în timpul zilei, dar și în timpul nopții. După aceea, încercați să mimați activitățile enumerate de copil. În final, puteți să enumerați dvs. anumite activități, pe care să le poată mima și copilul. Este un joc distractiv și dinamic, pe placul celor mici.

3.     Joc de construcții

Împreună cu copilul construiți ceva din piese lego sau din diferite materiale (foi, carton etc.). Puteți să-l rugați pe copil să aducă și câteva din jucările preferate. Încercați împreună cu copilul să conturați o poveste în jurul a ceea ce construiți. Astfel, încurajați exprimara liberă a celui mic.

4.     Jocul La fabrica de jucări

Acest joc stimulează capacitatea copilului de a folosi creativitatea într-o sarcină concretă. Îi puteți sugera copilului să-și imagineze că lucrează într-o fabrică de jucării. În această fabrică sunt foarte mulţi adulţi, însă nu prea sunt copii. Îi puteți arăta copiluli o jucărie din cameră și că sarcina lui este să vină cu idei, pentru a face această juăcarie mai interesantă și mai atractivă. Lăsați copilul să-și spună proprile idei și încercați să purtați un dialog în care să vă aratați interesul față de ideile acesutia.

 

 

Bibliografie slectivă:

·       Benga, O. (2009). Jocuri terapeutice. Editura ASCR, Cluj-Napoca.

·       Ştefan, C. A., & Kállay, É. (2010). Dezvoltarea competenţelor emoţionale şi sociale la preşcolari: ghid practic pentru educatori.

 

Imagine preluată de pe https://www.earlydevelopmenttherapy.com/wp-content/uploads/Encourage-Social-And-Emotional-Development-Through-Playtime-Activities.jpg

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Laboratorul de cercetare

Idei de jocuri și activități pentru copii

Atașamentul și conectarea la adolescenți