Părinții și copiii - de la egal la egal

     Articol realizat de către Laura-Elena Pârvu-psiholog clinician și consilier psihologic 


Imagine preluată de pe https://www.tdcfamilylaw.com/blog/the-difficulty-and-necessity-of-co-parenting
                      

 

    De la vârste fragede, copiii se confruntă cu imposibilitatea de a-și verbaliza starea și de a-și recunoaște emoțiile. Nu o dată i-ați auzit spunând ,,mă simt rău” sau “mă simt bine”, deoarece încă nu sunt capabili să-și identifice corect emoțiile și mai ales să le denumească.

            Ca părinte, te poți confrunta cu o multitudine de situații în care ești în impas și nu mai știi cum să reacționezi. Cu cât identificăm mai din timp dificultățile copiilor, cu atât putem mai bine să le oferim sprijin, să le fim punte de legătură între trăirile și comportamentele lor și lumea exterioară. Ne place sau nu, noi părinții, suntem cei care modelăm un copil și contribuim în cea mai mare măsură la făurirea personalității lor.

*    Empatizarea și înțelegerea emoțiilor copiilor este foarte importantă, iar expunerea unor situații trăite asemănătoare îi ajută să vadă că nu doar ei trec prin asta și că este normal ceea ce li se întâmplă.

*    Copiii au nevoie și își doresc ca părinții să se joace alături de ei și să-i încurajeze.

*    Implicarea celor mici în luarea deciziilor îi ajută să-și cultive și să-și dezvolte încrederea în forțele proprii, cu atât mai mult cu cât li se transmite că sunt demni de toată încrederea.

*    Mesajul ,,nu e nimic, e doar un joc”, îi ajută pe copii să acepte că pot să și piardă, nu doar să câștige, iar cel mai important este jocul în sine.

*    Implicarea copiilor în activități gospodărești îi ajută să devină mai încrezători, mai cooperanți și mai curajoși în a prelua inițiativa.

*    Deprinderile practice dobândite la vârste timpurii se păstrează toată viața.

*    Răsplătirea eforturilor copiilor le aduce bucurie.

*    Copiii au nevoie să fie ascultați și înțeleși.

*    Consultați copilul când aveți de luat o decizie care privește ambele părți.

*    Atunci când copilul încearcă o activitate nouă, e important să știe că decizia de a mai continua sau nu îi aparține în totalitate, comunicându-le adulților motivele pro sau contra.

*    Cu cât supunem copilul la cât mai multe experiențe noi, pozitive, cu atât va fi mai dornic să încerce lucruri noi.

*    Copiii au nevoie de libertate pentru a lua unele decizii care îi privesc în mod direct, devenind astfel mai încrezători în forțele proprii.

*    Verbalizați copiilor reușitele pe care le observați.

*    Comunicarea și înțelegerea dorințelor și nevoilor copiilor sunt mult mai importante decât lucrurile materiale. Ascultați dacă vreți să fiți ascultați.

*    Petreceți timp de calitate împreună cu cei mici și învățați-i să fie buni cu cei din jur.

*    Îmbrățișările și cuvintele frumoase oferite copiilor valorează mult mai mult decât lucrurile materiale.

*    Copiii care au o relație deschisă cu părinții, au curajul să le împărtășească gândurile, dorințele sau nevoile lor, fapt care se va păstra până în adolescență sau viața adultă.

 

Studiile ne arată că putem schimba semnificativ viața copiilor, doar că nimeni nu s-a născut învățat. Este firesc să ni se pară dificil să facem față anumitor provocări ca și părinți, însă este important să știm că nu este imposibil. 😊

Bibliografie selectivă:

Mariana Konkoly, Povesti pentru fete, editura Aquila '93, 2016 

                             Imagine preluată de pe https://www.tdcfamilylaw.com/blog/the-difficulty-and-necessity-of-co-parenting 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Laboratorul de cercetare

Idei de jocuri și activități pentru copii

Atașamentul și conectarea la adolescenți