Puterea poveștilor

Articol creat de Corina Paica, psiholog clinician și consilier psihologic autonom

Imagine preluată de pe  https://www.immortalanimation.com

Imagine preluată de pe  https://www.immortalanimation.com


Fiecare poveste își creează propria lume extrem de contextualizată. Și fiecare poveste combină o logică interioară și o secvență narativă exprimată prin cuvinte împreună cu aspecte ale creativității, coeziunii și formării modelului exprimate prin tonalitate și emoție. În acest fel ambele emisfere ale creierului sunt stimulate. Acești factori contribuie considerabil la înțelegerea următoarelor aspecte: poveștile sunt purtătoare de sens, există capacitatea de memorare a poveștilor, există povești potrivite pentru diferite vârste, culturi.

          La un nivel mai profund, poveștile sunt arhetipuri. Poveștile, metaforele și miturile poartă istoria, cultura, valorile și obiceiurile oamenilor. Ele sunt o formă de contact social care servește pentru a distra, instrui și provoca ascultătorul sau cititorul. Și, pentru că acestea implică experiența comună, operează atât la nivel conștient, cât și la nivel inconștient, transmitând „mesaje” în mod direct și indirect. Conexiunea cu inconștientul ne provoacă și tulbură sentimentul confortabil de sine și identitate, comportamentele noastre programate, hărțile noastre prea obișnuite ale lumii. Sau, alternativ, le confirmă.

Vă propun în continuare să vă așezați confortabil și să lăsați poveștile să vă cuprindă și să vă inspire. Puteți începe cu următoarea poveste:

Cel mai mic dintre Zei...

Nu a trecut mult timp de când Zeii au creat omenirea și și-au dat seama de greșeala lor. Creaturile pe care le-au creat erau atât de abile, atât de pline de curiozitate și spirit de anchetă, încât a fost doar o chestiune de timp înainte să înceapă să-i provoace pe Zeii înșiși pentru supremație. Pentru a asigura puterea lor, Zeii au ținut o conferință mare să discute problema. Au fost chemați Zei din toate lumile cunoscute și necunoscute. Dezbaterile au fost lungi și detaliate.

Toți Zeii erau de acord cu privire la un lucru. Diferența dintre ei și muritori era diferența dintre calitatea resurselor pe care le aveau. În timp ce oamenii au avut ego-ul lor și erau preocupați de aspectele materiale, externe ale lumii, Zeii aveau spirit, suflet și o înțelegere a funcționării sinelui interior. Pericolul era că, mai devreme sau mai târziu, oamenii își vor dori și ei aceste lucruri.

Zeii au decis să-și ascundă resursele prețioase. Întrebarea era: unde? Acesta a fost motivul dezbaterii de la Marea Conferință a Zeilor.

Unii au sugerat să ascundă aceste resurse în vârful celui mai înalt munte. Dar și-au dat seama că mai devreme sau mai târziu, oamenii vor face o scară asemenea unui munte. Și cel mai adânc crater din cel mai adânc ocean ar fi descoperit. Și minele ar fi scufundate în pământ. Iar cele mai impenetrabile jungle ar renunța la secretele lor. Și avioanele ar explora cerul și spațiul. Iar luna și planetele ar deveni destinații turistice. Și chiar și cel mai înțelept și cel mai creator dintre zei a tăcut de parcă orice cale ar fi fost explorată.

Până când a vorbit cel mai mic dintre Zei, care a tăcut până acum. „De ce nu ascundem aceste resurse în interiorul fiecărui om? Nu se vor gândi niciodată să le caute acolo.”

 

        În continuare, vă puteți răspunde la câteva întrebări:

        Ce am înțeles din această poveste? ......Ce m-a impresionat? ....La ce mă ajută semnificația acestei povești?

        Puteți spune povestea copiilor și să faceți jocuri de rol sau puteți să-i încurajați să deseneze ce le-a plăcut mai mult sau ce au simțit cînd le-ați citit povestea.

    Poveștile au un rol important în formarea limbajului și creativității, în structurarea gândirii și acordarea de sens. O poveste ne deschide orizonturi, ne formează sentimente.

    

Imagine preluată de pe  https://www.immortalanimation.com

        Citiți povești! Creați povești!

 


Bordul științific editorial: 
Conf. Univ. Dr. Elena-Otilia Vladislav
Lector Univ. Asociat Dr. Gabriela Marc

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Laboratorul de cercetare

Idei de jocuri și activități pentru copii

Atașamentul și conectarea la adolescenți